20 yıl kan bağışı yaptı, Kızılay altın yerine ‘teneke parçası’ gönderdi

İSTANBUL – Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan Remzi Türk (60), 20 yıldır Kızılay’a kan bağışı yapıyordu. Kızılay, ‘teşvik’ amacıyla 23 Aralık 2023’te Fethiye’deki kan toplama merkezinde törenle Remzi Türk’e berat belgesi ve altın madalya verdi. Ancak Türk’e verilen altın madalyanın sahte olduğu anlaşıldı.

Bugüne kadar 37 ünite kan bağışlayan Remzi Türk, kendisine ‘altın’ denilerek verilen madalyanın sahte olduğunu öğrenince kurumu aradı. Remzi Türk’ün görüştüğü yetkili kendisine ‘maneviyatın daha önemli olduğunu’ söyledi. Türk ise artık Kızılay’a kan bağışında bulunmayacağını, sadece acil durumdaki hastalar için kan vereceğini söyledi.

‘ALTIN MADALYA DEDİLER, ELİMİZE TENEKE PARÇASI VERDİLER’

“Vatandaşı niye kandırıyorsunuz?” diye soran Remzi Türk, “Altın madalya vereceklerini söylediler, elimize teneke parçası verdiler. Hakkımı helal etmiyorum. Neden teneke gönderdiklerini sordum, bana kanunların değiştiğini söylediler. Yasal olarak hakkımı arayacak bir yer yok. Çünkü hükümet kendi istediği gibi maddeleri değiştirebiliyorlar” ifadelerini kullandı.

Türk, kendisine verilen madalyanın sahte olduğu anlaşılmasının ardından Kızılay’a kan bağışı yapmaktan vazgeçtiğini de belirtti: “Ben artık kan vermiyorum. Sadece bir vatandaşın ihtiyacı olursa gidiyorum ona kan veriyorum. Vatandaşı artık kandırmasınlar.”

DİYARBAKIR’DA DA BENZER BİR DURUM YAŞANMIŞTI

Kızılay kan bağışını artırmak amacıyla 10 bağış yapana bronz madalya, 25 bağış yapana gümüş madalya, 35 bağış yapana ise altın madalya verileceğini duyurmuştu. Diyarbakır’da yaşayan 10 yıldır Kızılay’a kan bağışında bulunan ve örnek olması için çocuklarını da yanında götüren Atakan Çalışkan da altın madalyaya hak kazanmıştı.

Atakan Çalışkan kendisine verilen 14 ayar ve 11 gram ağırlığında olması gereken madalyanın gerçekliğinden şüphelenip kuyumcuya götürmüştü. Madalyanın altın rengi bir sıvıya batırılmış metal olduğu anlaşılmıştı.

KIZILAY’IN AÇIKLAMASI

Bu durumun ortaya çıkması üzerine Kızılay şu açıklamayı yapmıştı:

“Kızılay kan bağışında bulunan gönüllülerini teşvik etmek ve emeklerini onurlandırmak amacıyla madalya, plaket ve teşekkür belgeleri vermektedir. Bunu da insanlığa hizmet için yürüttüğü tüm çalışmalarında olduğu gibi mevzuatlarında belirlediği çerçevede gerçekleştirmektedir. Bu iddiaların zaman zaman gündeme taşındığını, en son 1 yıl önce de benzer haberlerin yapıldığını ve o zaman da yaptığımız açıklamada yer aldığı şekliyle, Kızılay’ın verdiği madalyaların içeriğinin tüm kamuoyu ile paylaşıldığını vurgulamak isteriz.

Kızılay’ın madalya yönetmeliğine göre, kan bağışçılarına verilen altın, gümüş, bronz isimli madalyaların özellikleri şu şekildedir:

Madalyaların çapı 28 mm, bronz madalyaların ağırlığı 8,1 gr, altın ve gümüş madalyaların ağırlığı 11 gr, kenarı düz ve kulplu, ön yüzünde zeytin dalları arasında Derneğin Logosu ve ‘Kan Bağışçısı’ yazısı bulunur.

Altın madalyalar, 925 ayar gümüş üzeri altın kaplama, gümüş madalyalar 925 ayar gümüşten, bronz madalyalar zamak döküm üzeri bakır oksit kaplama olarak yaptırılır.

Bu ödüller, maddi bir değerden ziyade, bağışçıların gelecek nesillere bıraktıkları yüksek manevi değeri olan bir ‘hatıra ve onur’ nişanı olarak verilmektedir. Ayrıca, benzer uygulamaların Almanya, İngiltere ve Fransa başta olmak üzere pek çok ülkede de yapıldığını belirtmek isteriz.

‘KAN BAĞIŞI DAYANIŞMADIR’

Türkiye’de kan bağışına dair düzenleme ise Sağlık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın yayımladığı Kan ve Kan Ürünleri Yönetmeliği, kan bağışının karşılıksız, gönüllü ve düzenli olması gerektiğini vurgulamaktadır. Türk Kızılay da bu düzenleme çerçevesinde çalışmalarını gerçekleştirerek halkımızın gönüllü olarak kan bağışlarını güvenli bir şekilde tedavi bekleyen hastalara ulaştırmaktadır.

Kan bağışı, toplumsal dayanışmanın en güzel göstergelerindendir. Toplumun her kesiminden insanın bir araya gelerek ihtiyaç sahiplerine yardım etmesi, toplumun bütünlüğünü ve bir arada yaşama arzusunu güçlendirir. Kan bağışlayan bireyler, sadece fiziksel olarak değil, manevi olarak da bir tatmin yaşarlar. Kızılay olarak, ülkemizin kan ihtiyacının karşılanmasında kritik bir rol üstlenen tüm bağışçılarımıza teşekkür ediyoruz.

Kamuoyunun ve bağışçılarımızın doğru bilgiye ulaşması için resmi duyurularımızı ve açıklamalarımızı takip etmelerini önemle rica ediyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir