Duştaki tehlike

Lejyoner Hastalığı ve Önlemleri

Lejyoner hastalığı, akciğerleri etkileyen ciddi enfeksiyonlara yol açabilen, lejyonella adlı bakterinin neden olduğu bir hastalıktır.

Bakteri genellikle kirli su kaynaklarından veya damlacık yoluyla yayılır ve klima ile ilişkilendirilse de, aslında klima ile sınırlı değildir.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Gökçe Demir, lejyonella bakterisinin binalardaki su tesisatlarında ve sıcak su sistemlerinde birikebildiğini vurgulayarak, hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Belirtiler ve Bulaşma Yolları

Lejyonella bakterisi, duş alırken bile bulaşabilir. Duş başlığından saçılan su damlacıkları aracılığıyla solunum yoluyla vücuda girebilir.

Hastalık genellikle ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtilerle başlar ve viral enfeksiyonlarla karışabilir. Ancak geç aşamalarda bulantı, kusma gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Lejyonella bakterileri, duş başlıkları, musluklar, su depoları, hava temizleyicileri ve klimalar yoluyla bulaşabilir.

Su sistemlerinin düzenli olarak temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi, lejyonella bakterilerinin üremesini engellemek için önemlidir.

Tedavi ve Risk Grupları

Lejyoner hastalığı, PCR yöntemi ile tanı konularak tedavi edilebilir. Erken teşhis edilmesi durumunda antibiyotik tedavisi etkili olabilir.

65 yaş üstü bireyler, hamileler, çocuklar ve çeşitli kronik hastalıkları olanlar daha yüksek risk altındadır.

Eğer lejyoner hastalığı geç kalınarak tedavi edilmezse, solunum yetmezliğine kadar ilerleyebilir.

Önlemler ve Temizlik

Duş başlıkları ve tesisat düzenli olarak temizlenmeli, içindeki contalar kontrol edilmeli veya değiştirilmelidir.

Nemli ve sıcak ortamlar bakterilerin çoğalması için uygun olduğundan, duş başlıklarının periyodik olarak temizlenmesi önemlidir.

Duş hortumları ve contaların düzenli olarak dezenfekte edilmesi, klima filtrelerinin değiştirilmesi, hastalığın yayılma riskini azaltabilir.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.

Kefir, keten tohumu, ananas ölçülü tüketilmeli! ‘Fazlası zarar verebiliyor’

Kilo vermek isteyenlerin en sık yaptığı hatanın yalnızca tartıdaki rakama odaklanmak olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, yaza fit ama sağlıklı girmek isteyenler için beslenme önerilerinde bulundu.

Kazara Ateşlenen Tabancayla Genç Hayatını Kaybetti

Kazara ateşlendiği öne sürülen tabancayla başından vurularak hayatını kaybetti 29 yaşındaki gencin vurularak öldüğü olayın yaşandığı evde bulunan 4 kişi gözaltına alındı SAKARYA – Sakarya’nın Sapanca ilçesinde 29 yaşındaki genç, arkadaş ortamında …

Roche, ABD’de 50 Milyar Dolar Yatırım Yapacak

NEW İsviçre merkezli ilaç şirketi Roche, gelecek 5 yıl içinde ABD’de ilaç ve tanı alanında 50 milyar dolar yatırım yapacağını bildirdi. Roche’dan gelecek 5 yılda ABD’ye yapılacak 50 milyar dolarlık yatırıma dair açıklama yapıldı. Açıklamada, söz …