Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu İstanbul’da Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Ev Sahipliğinde Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu Gerçekleştirildi

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi, Oslo Üniversitesi, Emory Üniversitesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika Klinik Toksikoloji Derneği (MENATOX) işbirliğiyle düzenlenen “Metanol Salgını Farkındalık Sempozyumu” Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleşti. Sempozyumda metanol zehirlenmesinin epidemiyolojik haritası, fizyopatolojisi, tanı ve tedavi yaklaşımları ele alındı. Ayrıca toplum farkındalığının artırılması, mevzuat düzenlemeleri, panzehir stoklarının yönetimi ve sevk zincirlerinin etkinliği gibi konular tartışıldı.

Sempozyum Önemli İsimleri Ağırladı

Sempozyumun başkanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Semih Korkut yaparken, organizasyon komitesinde Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İlknur Keskin ve Uluslararası Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mesut Yılmaz yer aldı. Etkinlikte konuşmacı olarak Oslo Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Klinik Toksikolog Prof. Dr. Knut Erik Hovda, MENATOX Başkanı Dr. Badria Alhatali ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Acil Tıp Kliniği Öğretim Üyesi ve Tıbbi Toksikolog Doç. Dr. Aynur Şahin katılımcılara bilgi verdi.

Doç. Dr. Semih Korkut, açılış konuşmasında Türkiye’deki acil yardım sağlık hizmetlerinin dönüşümüne tanıklık ettiğini belirtirken, Prof. Dr. Mesut Yılmaz ise metanol kaynaklı zehirlenmelerin küresel bir sorun haline geldiğine dikkat çekti.

Metanol Zehirlenmesi Hayati Sonuçlar Doğurabilir

Prof. Dr. Mesut Yılmaz, metanol zehirlenmesinin optik sinir hasarı ve çoklu organ yetmezliği gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini vurgulayarak, erken teşhis ve etkili tedavinin önemine değindi. Yılmaz, metanolle mücadelede toplumda farkındalık yaratmanın hayati önem taşıdığını söyledi.

Dr. Knut Erik Hovda, metanol zehirlenmesinin belirtilerinin genellikle 12-24 saat içinde ortaya çıktığını ve teşhisin önemine vurgu yaparak, hastaların zamanında tedaviye başlamasının ölüm riskini azaltabileceğini belirtti.

Metanolle mücadelede farkındalık, bilgi ve hızlı teşhis, etkili tedavi ve acil durum hazırlık planlarının önemine dikkat çeken Hovda, metanol zehirlenmesinin sadece sağlık profesyonellerinin değil, toplum liderlerinin ve bireylerin de sorumluluğunda olduğunu vurguladı.

MENA Ülkelerinde Metanol Kaynaklı Ölümler Artıyor

Dr. Badria Alhatali, MENA ülkelerinde metanol kaynaklı ölümlerin arttığına dikkat çekerek, bu tür alkollerin denetimsiz olarak üretildiğini ve satıldığını belirtti. Alhatali, kültürel, dini ve yasal nedenlerden dolayı birçok kişinin sağlık hizmetlerine başvurmakta çekimser davrandığını dile getirerek, toplumda bilinç oluşturmanın önemine vurgu yaptı.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Oktay Özdemir – Ekonomi

Related Posts

Alzheimer’a umut olacak keşif!

Alzheimer hastalığında umut olabilecek keşif…Prof. Dr. Konuk, “Sıradaki hedefimiz, bu mekanizmayı düzenleyecek mümkünse bitkisel bir molekül bulmak. Başarırsak, o kişi Alzheimer’a yakalanmayacak.” dedi.

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

Uzmanı uyardı: Keneye çıplak elle dokunmak riskli

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Asla görmezden gelmemeniz gerek 6 semptom!

Çoğu ağrı ve sızı nadiren ciddi bir sorun teşkil ederken, bazı belirtiler acil müdahale gerektirebilir. Uzmanlar, özellikle aşağıdaki semptomları yaşayan kişilerin vakit kaybetmeden doktorlarına başvurması gerektiğini belirtiyor.

Kalp Krizinin Belirtileri !

Kalp krizi bazen çok fazla belirti vermeden insan hayatını tehdit edebilir. Uzmanlar, ‘sessiz kalp krizi’ belirtilerini açıkladı. 

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

“Kurban etini hemen poşetlemeyin” uyarısı

vozol shisha 25000