Dünya Merkez Bankaları neden rekor seviyede altın biriktiriyor?

ECB 2024 Yılına Yönelik Avronun Uluslararası Kullanımı Raporunu Açıkladı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 2024 yılına yönelik avronun uluslararası kullanımına ilişkin olan bir raporunu paylaştı. Rapor, 2023 sonunda yüzde 20 olan avronun uluslararası rezervlerdeki payının, geçen yılın sonunda döviz kuru dalgalanmalarına göre ayarlandığında büyük ölçüde değişmeyerek yüzde 20 seviyesinde kaldığını ortaya koydu.

Dünya genelindeki rezervler içerisinde doların yüzde 57,8 ile en çok tercih edilen resmi rezerv para birimi olmaya devam ettiği raporda belirtilirken, Çin yuanının payı ise 2,2 ile 2022 yılındaki en yüksek seviyesinden 0,4 puan daha düşük kalarak devam etti.

Piyasa fiyatlarına göre ons değerindeki yeni zirveler, altının “güvenli liman” varlık olarak tercih edilmesine ve geçen yıl küresel resmi rezervlerin yüzde 20’sini oluşturarak yüzde 16’lık paya sahip avroyu geride bırakmasına neden oldu. Dolar, yüzde 46’lık payıyla birinci sıradaki konumunu korudu.

ECB raporunda, “Merkez bankalarının rekor hızda altın biriktirmeye devam ettiği, 2024 yılında 1000 tondan fazla altın satın aldığı ve merkez bankalarının küresel altın varlıklarının şu anda 36 bin tona ulaşarak tarihin en yüksek seviyesine yaklaştığı” ifadeleri yer aldı.

Rapora göre, altın fiyatlarındaki yükseliş altının küresel rezervler içindeki payının artmasında önemli bir etken olurken, parasal rezervler için altın talebinin özellikle 2022’deki Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında arttığı ve halen yüksek seviyelerde devam ettiği belirtildi.

– Uluslararası Para Birimlerinde Daha Fazla Değişim

ECB Başkanı Christine Lagarde, merkez bankalarının altın birikimlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, bazı ülkelerin geleneksel sınır ötesi ödeme sistemlerine alternatif arayışlar içinde olduğunu vurgulayarak, küresel ticaretteki faturalama para birimi kalıplarında değişiklikler ile jeopolitik hizalanmalar arasındaki bağlantıya işaret etti.

Lagarde, kripto para birimlerinin küresel kullanımını destekleyen girişimlerin yanı sıra uluslararası para birimlerinde yaşanabilecek değişimlere de dikkat çekerek, hızla değişen ortamda Avrupa’da finans ve sermaye piyasalarının entegrasyonunda ilerleme çağrısında bulundu.

IMF verilerine göre, ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payının 2001 yılında yüzde 73 seviyesinde olduğu belirtilerek, 2024 Altın Talep Eğilimleri raporu da jeopolitik istikrarsızlık ve ABD borç seviyelerine ilişkin endişeler nedeniyle geçen yılın en büyük altın alıcılarının Hindistan, Çin, Türkiye ve Polonya merkez bankaları olduğuna dikkat çekildi.

Related Posts

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.” dedi.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

En düşük emekli aylığı artırılacak

Milyonlarca emekli zam için 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranını beklerken, AK Parti’den, en düşük emekli aylığında artış sinyali geldi.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.