Chobani CEO’su’ndan gıda üretimi uyarısı: Göçmen işçilere muhtacız




ABD Gıda Sektöründe Göçmen Baskınları

ABD Gıda Sektörü Göçmen İşçilerle Sarsılıyor

ABD’de son dönemde artan göçmen baskınları, gıda sektörünü derinden sarsıyor. Chobani CEO’su Hamdi Ulukaya, ülkenin tarım ve gıda üretim sisteminin göçmen emeği olmadan sürdürülemez olduğunu vurguladı.

“Gıda Sistemimizin Bel Kemiği Göçmenler”

Türk asıllı girişimci ve Chobani yoğurtlarının kurucusu Hamdi Ulukaya, ABD’de yoğunlaşan göçmen operasyonlarına dikkat çekiyor. Ulukaya, “ABD gıda sisteminin işlemesi için göçmenlere ihtiyacımız var,” diyerek sektördeki iş gücü krizine dikkat çekiyor.

ABD’de tarım ve hayvancılığa dayalı üretim yapan çiftlikler ve fabrikalar, belgeli ya da belgesiz göçmen işçilere büyük ölçüde bağımlı durumda. Göçmenlere yönelik yapılan baskınlar, üretim süreçlerini aksatıyor.

Trump’ın Göç Politikaları Gıda Zincirini Tehdit Ediyor

Trump yönetiminin sert göç politikaları, özellikle süt ürünleri, sebze ve meyve üretimi yapan tesislerde aksamalara neden oluyor. Nebraska’daki bir et işleme tesisi dahil olmak üzere birçok işletme denetim altında.

İşverenler, baskınların yasal statüde olan göçmenleri de korkuttuğunu belirtiyor. Göçmenler, işe gitmekten ya da şehir değiştirmekten çekinir hale geldi.

Göçmenlerin Olmadığı Bir Sistem Mümkün Değil

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre tarım sektöründe çalışanların %66’sı göçmen ve bu kişilerin %42’si belgeli değil. Wisconsin Üniversitesi’nin araştırmasına göre, eyaletteki süt çiftliklerinin %70’i yasa dışı statüdeki işçilere bağımlı.

Ulukaya, Wall Street Journal’ın düzenlediği Küresel Gıda Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Çiftçilerin çoğu göçmen işçiler sayesinde üretimi sürdürebiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kongre’ye Göçmenlik Reformu Çağrısı

Amerikan tarım sektörü, göçmen iş gücüne erişimi kolaylaştıracak yasal adımların atılmasını istiyor. Tarım lobileri, H-2A geçici tarım işçisi vizelerinin hem sayı hem de geçerlilik süresi açısından artırılmasını talep ediyor.

Amerikan Çiftçiler Federasyonu Başkanı Zippy Duvall, “Sebzeler tarlada kalır, meyveler toplanmaz, inekler sağılmazsa zincirin tamamı kırılır. Bu da market fiyatlarını yükseltir” diyerek Kongre’ye çağrıda bulundu.

Göçmen İşçiler Olmadan Gıda Tedariki Risk Altında

Sektör temsilcileri, göçmen emeğinin ABD gıda üretimi için hayati öneme sahip olduğunu vurguluyor. Politikaların kısa vadeli düşüncelerle şekillendirilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, üretimin sürdürülebilirliği için kapsamlı bir göçmenlik reformunun şart olduğunu belirtiyor.


Related Posts

Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu Toplantısı gerçekleştirildi

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Vize süreçlerinin hızlandırılacağını, buna göre daha hızlı bir şekilde akışın sağlanacağını, bu konuda ciddi bir çalışmanın yakında ortaya konulacağını ve uygulanmaya başlayacağını söylediler.” dedi.

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

İmalat PMI 8 ayın en düşüğünde

En düşük emekli aylığı artırılacak

Milyonlarca emekli zam için 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranını beklerken, AK Parti’den, en düşük emekli aylığında artış sinyali geldi.

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.