Bankadan altın alım satımına yeni düzenleme

Bankalar Üzerinden Gerçekleştirilen Altın Alım Satımları Artık Kambiyo İşlemi Olarak Değerlendirilecek

Bankalar üzerinden gerçekleştirilen altın alım satımları artık döviz alım satımı (kambiyo işlemi) kapsamına alınacak. Bu kapsamda gerçekleştirilen işlemler üzerinden binde 2 oranında (%0,2) Kambiyo Muameleleri Vergisi (KMV) alınacak. Yeni düzenleme ile ilgili Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete’de duyuruldu.

17 Mart’ta Yürürlüğe Girdi

Yapılan yeni düzenlemeye göre, 17 Mart 2025 tarihinden itibaren vadesiz hesaplar üzerinden fiziki teslimat olmaksızın gerçekleştirilen kaydi altın satış işlemleri kambiyo işlemi olarak değerlendirilecek.

Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 21.05.2020 tarihli yazısıyla başlatılan bu uygulama, Danıştay 7. Dairesi Başkanlığı’nın 28/03/2023 tarih ve E: No: 2020/1362; K: No: 2023/1758 sayılı kararıyla iptal edilmişti.

Kambiyo Vergisi Hakkında Bilgi

Kambiyo vergisi, döviz alım satım işlemleriyle ilgili olarak uygulanan ve Türkiye ekonomisine destek sağlayan bir vergi türüdür. Döviz piyasalarının denetimi ve döviz talebinin kontrolü amacıyla uygulanan bu vergi, ülke ekonomisinin istikrarını sürdürmede önemli bir rol oynamaktadır. Kambiyo vergisi genellikle ticari döviz alım satımı yapan bankalar, döviz büroları ve finansal kuruluşlar tarafından ödenirken, bireysel döviz alım satımları vergilendirilmemektedir.

Related Posts

Trump’ın “tarife” ısrarı piyasalara trilyonlara mal oldu

ABD Başkanı Donald Trump’ın ikinci kez göreve gelmesinden bu yana geçen 100 günde Dow Jones endeksi yüzde 6,8, S&P 500 endeksi yüzde 7,3 ve Nasdaq endeksi yüzde 11 düşerken, ABD piyasalarından trilyonlarca dolar silindi.

3 köprüyü de gören Boğaz’a nazır rezidanslar 250 milyon TL

Zincirlikuyu’nun büyük projelerinden olan Çiftçi Towers’ta 111 rezidans satışa sunuldu. Boğaz’daki üç köprüyü aynı anda gören dairelerin fiyatı 1.9 milyon dolardan başlayıp 6.5 milyon dolara kadar çıkıyor.

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Sadece o ilde 2 milyon TL’nin altına ev satılıyor

Endeksa’nın oluşturduğu ‘Türkiye’de konut piyasası analizleri’ raporunda, ortalama konut fiyatı 4 milyon 89 bin TL olarak belirlendi. Raporda ortalama konut fiyatının 2 milyon TL’nin altında kaldığı tek bir şehir yer alıyor.

‘Siyasi operasyonların’ bedelini emekçiler ödüyor: Asgari ücreti de erittiler

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından ekonomide yaşanan dalgalanma zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücreti daha da eritti. Brüt asgari ücret 708 Euro’dan, 592 Euro’ya düştü. Asgari ücret 4 ayda yüzde 16 eridi. Türkiye Avrupa’nın en düşük asgari ücret veren ülkeleri arasına adeta demir attı.

IMF’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklama! Dikkat çeken büyüme vurgusu

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye ekonomisinin büyüme performansında geçen yılın ikinci yarısındaki güçlü ivmenin etkisinin görüldüğü ve bunun da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahmininin yukarı yönlü revize edilmesini sağladığını ifade etti.