Karadeniz kıyısında parlayan turizm

Bulgaristan’ın Karadeniz Kıyısında Turizm Canlılığını Koruyor

Ismail Şahin- Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısı, pandemi sonrası toparlanma sürecinde yeniden bölgesel turizmin gözdesi haline geldi. Geniş kum plajları ve doğa ile iç içe olan tesisleriyle dikkat çeken Bulgaristan’ın Karadeniz kıyı şeridi yaklaşık 378 kilometre uzunluğunda. Bu hat üzerinde, Balçık, Albena, Altın Kum, Varna, Nesebar, Sunny Beach, Pomorie, Burgas, Sozopol, Primorsko gibi onlarca tatil bölgesi bulunuyor. Sozopol ve Nesebar UNESCO mirası tarihi kasabalar olarak öne çıkıyor.

Yerel kültürle entegre edilen eko-turizm faaliyetleriyle aynı zamanda deniz-kum-güneş üçgeninin ötesine geçiliyor. 5 yıldızlı otellerin yanı sıra ‘konuk evi’ olarak adlandırılan pansiyonlar da ucuz konaklama imkanı sunuyor.

BULGARİSTAN’DA YEMEK KÜLTÜRÜ

Bulgaristan mutfağı, Osmanlı, Balkan, Slav ve Akdeniz etkilerini harmanlayan zengin bir yemek kültürüne sahiptir. Özellikle et ızgaraları ünlüdür. Banitsa adlı hamur işi ise kahvaltıların favorisidir.

Ülkenin ulusal salatası olan Şopska, domates, salatalık, biber, soğan ve beyaz peynirden hazırlanır. Kebapçe köfte ve diğer ızgara etler de mutlaka tadılmalıdır. Bulgarlar yoğurt ve ayran konusunda da iddialıdır. Deniz ürünlerinin yanı sıra çaça balığı kızartması da lezzetli seçenekler arasındadır. Ayrıca Bulgar restoranlarında pizza ve suşi gibi uluslararası lezzetlere de rastlanabilir.

NASIL ULAŞILIR?

Bulgaristan’ın Karadeniz kıyısına Kırklareli’nin Dereköy sınır kapısından karayoluyla ulaşabilirsiniz. İstanbul’dan Dereköy sınır kapısına 3 saatlik bir yolculukla varılabilir. Sınır geçildikten sonra 1 saat içinde Bulgar kentine ulaşabilirsiniz. Ayrıca İstanbul’dan Varna’ya haftanın her günü Türk Hava Yolları’nın uçuşları bulunmaktadır. Bu güzergah, THY’nin en kısa uçuşu olan 1 saat 4 dakika sürmektedir.

Related Posts

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Zam görüşmelerinde bir arpa boyu yol alamadık

Ara zam artık acil! Yoksulluk 85 bini aştı, açlık asgariyi yedi bitirdi

Türk-İş’in yayınladığı Haziran 2025 açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken aylık minimum harcama tutarı 26.115 TL’ye ulaştı. Gıda dışındaki temel ihtiyaçlar—kira …

Bakan Şimşek işsizlik rakamlarını değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından işsizlik rakamlarını değerlendirdi.

Trump, ‘indirim’de ısrarcı: Merkez Bankası ile kavgası sürüyor

ABD Başkanı Donald Trump, Fed’in başına indirim yapmayacak birini atamayacağını belirterek mevcut başkan Jerome Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürdü. Trump Powell’a yönelik eleştirilerini sürdürerek “İstifa ederse çok sevinirim, berbat bir iş çıkardı” ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek: Enflasyon son 3,5 yılın en düşük seviyesine indi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) en önemli önceliklerinin hayat pahalılığıyla mücadele, yani enflasyonu kalıcı olarak düşük tek haneli seviyelere indirmek olduğunu belirterek, “Bu yönde epey mesafe kat ettik. Son bir yıldır kesintisiz şekilde devam eden bir dezenflasyon süreci söz konusu.” dedi.

Siirtli çiftçiler ilk Trabzon hurması hasadına hazırlanıyor

Siirt’in Pervari ilçesindeki çiftçiler 4 sene önce diktikleri Trabzon hurması fidanlarının ilk hasadını kasımda yapacak.