Andromeda Galaksisi ve Samanyolu’nun Karşılaştırılması
Samanyolu’nun dışarıdan görüntülenmesi günümüz teknolojileri ile mümkün olmasa da, bilim insanları benzeri olan Andromeda’ya odaklanıyor. Andromeda, yaklaşık 2,5 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir spiral galaksidir ve Samanyolu gibi yıldızlar, gazlar ve gizemli karanlık madde ile doludur.
Popsci haberine göre, NASA tarafından yayınlanan yeni görüntüler, dünyanın en güçlü teleskoplarından gelen verilerin bir araya getirilmesi ile oluşturuldu. Bu veriler arasında Chandra X-Işını Gözlemevi, Avrupa Uzay Ajansı’nın XMM-Newton teleskobu ve bazı amatör astrofotoğrafçılardan elde edilen optik bilgiler bulunmaktadır. Görseller, görünür, kızılötesi, morötesi, radyo ve X-ışını dalga boylarını içererek galaksinin detaylı bir portresini sunmaktadır.
Chandra teleskobunun X-ışını verileri, Andromeda’nın merkezinde bulunan süper kütleli kara deliğin etrafında yayılan yüksek enerjili radyasyonu ve galaksinin heryerine yayılmış daha küçük yoğun nesneleri gözlemlemeyi sağlamaktadır.
Görsel içeriklerin yanı sıra, NASA uzmanları, bu verileri sesle eşleştirerek bilim ve sanatı bir araya getirdi. Farklı dalga boylarına göre sıralanmış (X-ışını, morötesi, optik, kızılötesi ve radyo) notalara parlaklık sesin yüksekliğini, dalga boyları ise notanın tonunu belirlemektedir. Sonuç olarak, 152 bin ışık yılı çapındaki bir galaksinin melodiğine, hayalî bir sese dönüştürüldü.
Bilim insanları, bu yeni verilerin Andromeda hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza ve özellikle karanlık madde gizemini çözmemize yardımcı olabileceğini umuyor. Zira bu gizemli madde, astronom Vera Rubin’in Andromeda üzerinde yaptığı gözlemler sayesinde 1960’larda keşfedilmiştir.
NASA, 2027 yılında fırlatılması planlanan Nancy Grace Roman Uzay Teleskobu ile bu çalışmaları ileriye taşıma hedefini sürdürmektedir.