Senegalli işçiler çay hasadında: Yevmiyeyi duyan geldi

Doğu Karadeniz illerinde başlayan yaş çay hasadı için Senegal, Sudan ve Gambiya uyruklu işçiler devreye girdi.

Geçtiğimiz yıllarda Gürcistanlı işçiler ile yapılan çay hasadında son yıllarda ise Afrika’dan ve özellikle de Senegal’den gelen işçiler tercih ediliyor.

Bu durumun altında yatan neden ise çalışkanlıkları.şini bıraktılar.”

Sabah erken saatlerde çalışmaya başlayan Senegalli işçiler günlük en az 2 bin TL kazanıyor.

“ARTIK OFLUYUM”

Çay hasadı için 3 yıldır Trabzon’un Of ilçesine gelen Senegalli Süleyman Akbay, çay sezonu bittikten sonra da limanlarda çalıştığını belirterek, “Artık Ofluyum.” dedi.

Akbay, şu şekilde konuştu:

“Of’ta bir amcamız vardı ilk yılımda. Onların yanında 2 yıl boyunca çalıştım. Bu 3. yılım oldu. İlk yılımda İstanbul’daydım, çay sezonu olunca Trabzon’a geldim. Artık burada yaşıyorum. Çay toplamaya ilk makasla birlikte başlamıştım. Sonra baktım ki herkes motorla kesiyor, ben de gidip motor aldım. Geçen sene Senegal’den arkadaşlarım geldiler. Çay toplamayı onlara ben öğrettim. Yeni gelen arkadaşlarımızda oldu bu yıl. Memleketten alışık olduğumuz için çay bahçelerinde çok zorlanmıyoruz. Sıcak havalarda burada yaşayanlar oturuyorlar ama biz çalışıyoruz. Buraya Senegal’den çay toplamaya gelmek isteyenler oluyor. Maalesef kolay bir şekilde gelemiyorlar. Fiyatlar değişiyor. Ton işi olduğu zaman 5 bin 500 lira oluyor. Günlük en az 1 ton topluyorum. Çay sezonu bittikten sonra da Trabzon’da kalıyorum. Burada limanlarda çalışıyorum. Artık Ofluyum.”

“BİZE HER YER TRABZON”

Bir başka Senegalli İsa Bah ise Türkiye’ye 2 yıl önce geldiğini kaydederek, “Bu yıl İlk kez çay toplamaya başladım. Süleyman arkadaşımız bana çay toplamayı öğretiyor. Çay toplamak çok güzel. Çay sezonu bittikten sonra yeniden İstanbul’a gideceğim. Fabrikada çalışıyorum. Günde yaklaşık 500 kilo çay kesiyoruz. 3 hafta daha çay toplayacağım. Bende artık Trabzonlu oldum. Bize her yer Trabzon.” ifadelerini kullandı.

Gineli İbrahim Yello da çay toplama işine ilk kez bu yıl başladığını ve Trabzon’da çok mutlu olduğunu ve söyledi.

“YEVMİYEYİ DUYAN BURAYA GELMEYE BAŞLADI”

Çay toplamak İstanbul’dan için memleketine dönen Erkan Karamustafa ise sezonun başladığını ancak yorucu olduğunu dile getirdi:

“Bu sene kuraklık olduğu için biraz verim düştü. Filizler çok büyümedi. Allah bereket versin. Yevmiyeyi duyan buraya gelmeye başladı. Biz hiç rahatsız değiliz. Herkes kıramıyor. Hastası, yaşlısı var. Gençler artık köylere gelmeyi bıraktı. Gürcistan’dan gelip geçmiş yıllarda burada çay topluyorlardı. Artık bizim paramız onlarda değersiz olduğu için gelmiyorlar. Önceden Gürcistan’dan gelen doktor ‘burada 3 ayda kazandığım ile orada 1 sene geçiniyorum’ diyordu. Artık çay toplama işini bıraktılar.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir