Sınavlar bitti, sıra… Tercihlerde

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı takvime göre LGS sonuçları 28 Haziran’da açıklanacak. Liselere girişte tercih ve kayıt sistemi biraz karışık. LGS kapsamında öğrenciler, devlet okulları arasında merkezi sınav puanı, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapacaklar. LGS puanıyla Anadolu, fen, proje uygulayan ortaöğretim kurumları gibi az sayıda okula girilebiliyor.

Rakamlar bekleniyor

Okullardaki rakamlar henüz açıklanmadı ancak geçen yıl toplam kontenjan 206 bin 414’tü. Anadolu liselerine 71 bin 22, fen liselerine 40 bin 470, sosyal bilimler liselerine 10 bin 740, Anadolu imam hatip liselerine 42 bin 356, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 41 bin 826 kontenjan ayrılmıştı. Bu yıl 8. sınıfta okuyan yaklaşık 1.2 milyon öğrencinin 1 milyon 38 bin 192’si sınava başvurdu. Bu durumda öğrencilerin yaklaşık yüzde 20’si LGS puanıyla alan devlet okullarından birine girecek.

Yabancı kolejler başta olmak üzere bazı özel okullar da LGS puanıyla öğrenci alıyor. O okullara da giremeyen öğrenciler ise yerel yerleştirmeyle tercihleri ve okulların kontenjanları doğrultusunda evlerine yakın bir devlet okuluna gidecekler.

Yerel yerleştirmeyle kaydı yapılan okulu istemeyenlerin ise önünde tek tercih var: Özel okullar.

Sonuçlar 17 Temmuz’da

Üniversite adaylarının yarıştığı YKS sonuçları ise 17 Temmuz’da açıklanacak. Üniversite tercih ve yerleştirme süreci çok net. Sonuçların açıklanmasıyla birlikte Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu yayımlanacak. Üniversitelerin kontenjanları da o tarihte belli olacak ama geçen yıl üniversitelerde lisans, ön lisans, açıköğretim ve uzaktan öğretim, 34 yaş üstü kadınlar, şehit ve gazi yakınları için ayrılan kontenjanlarla birlikte toplam 1 milyon 111 bin kontenjan vardı.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir