Yapay zekanın halüsinasyon görmesi: Olmayan bilgileri sunuyor

Var olmayan ancak gerçek gibi görünen algısal yanılsamalar halüsinasyonlar olarak adlandırılır. ChatGPT, DeepSeek ve Gemini gibi büyük dil modellerinin kullanıcılarına yanlış, çarpık veya gerçek olmayan çıktılar sunması, insanlara “Yapay zeka halüsinasyon görebilir mi?” sorusunu akıllara getiriyor.

Yapay zeka, insan zekasına özgü bazı işlevleri yerine getirebilir ancak bilinçli değildir. Bununla birlikte, bir insan gibi “halüsinasyonlar görebilir.”

Genellikle “tarafsız ve doğru” olarak kabul edilen yapay zekanın, gerçek dışı ve yanıltıcı veriler üretmesi, güvenilirlik ve şeffaflık endişelerini artırıyor. Yapay zeka destekli sohbet robotları, girilen komuta uygun yanıtlar sunarak yapay zekanın “yanılmaz” olduğu algısını yaratsa da “halüsinasyonlar görmesi” ciddi sonuçlara neden olabilir.

Uzmanlara göre, yapay zekanın yanlış veya gerçek dışı bilgi sunması, kullanıcıya fayda sağlama amacından kaynaklanmaktadır. Profesör Ehsan Hoque, yapay zekanın “dalkavukluk” yaptığını belirterek, yanlış bilgi aktarımının, eksik verilerden kaynaklanabileceğini vurguladı.

Hoque’a göre, yapay zeka modelleri, gerçekleri doğrulamak yerine kelime kalıplarına dayanarak metin oluşturur. Bu durum, yanlış ve yanıltıcı metinlerin üretilmesine neden olabilir.

Hoque, halüsinasyonların kasıtlı olmadığını ancak sisteme değer yargılarının kodlanabileceğini belirtti. Şu anki teknolojinin halüsinasyon sorununu çözecek kapasiteye sahip olmadığını ifade etti.

Uzmanlar, yapay zekanın gerçek olmayan bilgileri doğruymuş gibi sunmasını, nöropsikiyatrik bir hastalık olan “konfabulasyon” rahatsızlığına benzetiyorlar. Bu durumun, yapay zekanın resmi belgelerde kullanılması durumunda ciddi sonuçlara yol açabileceği belirtilmektedir.

Washington Üniversitesi Dilbilimi Bölümü Profesörü Bender, yapay zekaya mutlak güvenilmemesi gerektiğini vurgulayarak yapay zekaya duyulan aşırı güvenin pazarlama stratejileriyle ilişkili olduğunu belirtti. Bender, yapay zekanın halüsinasyon sorununu çözecek bir şeye sahip olmadığını ifade etti.

Related Posts

GSB Spor Okulları gençleri bekliyor

Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü koordinesinde yürütülen GSB Spor Okulları ve GSB Engelsiz Spor Okulları, 24 farklı branşı ile yaz döneminde de gençleri beklerken, başvuru kayıtları başladı.

Merkezefendi’de Yaz Spor Okulları için kayıtlar devam ediyor

Merkezefendi Belediyesi’nin her yıl büyük ilgi gören Yaz Spor Okulları için kurs kayıtları 19 Haziran Perşembe gününe kadar uzatıldı.

Instagram’da “hatalı ban” krizi

Instagram kullanıcıları son haftalarda ciddi bir sorunla karşı karşıya. Pek çok kişi, hiçbir kural ihlali yapmadıkları halde hesaplarının aniden askıya alındığını ya da tamamen kapatıldığını bildiriyor. Üstelik bu kişilerin bir kısmı, itiraz başvurusu yapmalarına rağmen Meta’dan herhangi bir geri dönüş alamadıklarını söylüyor. Meta, konuyla ilgili şu ana kadar resmi bir açıklama yapmadı.

Instagram’a Grid düzenleme ve yeni özellikler geliyor

Instagram’da kullanıcıların beğenisine sunulacak yeni araçlar, platformda içerik paylaşımını daha esnek ve kolay bir hâle getiriyor.

Neandertallerin modern insanlarla nerede çiftleştiği ortaya çıktı!

Bilim insanları, Neandertaller ile modern insanların Güneybatı Asya’daki Zagros Dağları’nda melezleştiğini ortaya çıkardı. Yapılan ekolojik modellemeler, bu bölgenin iki türün genetik etkileşim kurduğu kilit noktalardan biri olduğunu gösteriyor.

Telefon numaranızı 5 saniyede buluyorlar: Hepsi bu kodların arasındaymış

Google’a bağlı telefon numaralarının 5 saniyede ele geçirildiği bir güvenlik açığıyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı… Casusların, bir yazılım aracılığıyla fotoğraftaki yazılara benzer kodların arasından telefon numaralarını ‘ayıkladığı’ ortaya çıktı.